Δεν θα εισβάλει στη Λιβύη η Γαλλία

photoΘα αποφύγει μια εισβολή στη Λιβύη η Γαλλία, σύμφωνα με  συνέντευξη που παρέδωσε ο Φρανσουά Ολάντ σε συνέντευξη που παραχώρησε στα τηλεοπτικά κανάλια France 24, RFI και TV5Monde.

Ο Γάλλος πρόεδρος είπε πως μόνο με απόφαση του ΟΗΕ θα κινηθεί επιθετικά. Ενώ συγκεκριμένα υπογράμμιζε: «Υπάρχουν κανόνες για κάθε γαλλική παρέμβαση. Εμείς επεμβαίνουμε μόνο υπό την κάλυψη της νομιμότητας που παρέχουν οι αποφάσεις του ΟΗΕ».

Με αυτό τον τρόπο διέψευσε την είδηση που είχε διαρρεύσει σε διάφορα γαλλικά ΜΜΕ και έλεγαν πως η Γαλλία ετοιμάζει εισβολή στην Λιβύη. Τόνισε όμως πως θα πρέπει να υποστηρίξουν τις λιβυκές αρχές στον αγώνα που δίνουν για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Σύμφωνα με τον κ. Ολάντ, οι τρομοκρατικές ομάδες που δρουν στην Νότια Λιβύη ευθύνονται για τις πρόσφατες επιθέσεις στον γειτονικό Νίγηρα. «Αυτό είναι το πιθανότερο». ανέφερε «Για αυτό θα πρέπει να δούμε μαζί με τις λιβυκές αρχές -και μόνο με αυτές- τι είδους συνεργασία μας χρειάζεται». ώστε να σταματήσουν τη δράση τους αυτές οι οργανώσεις.

Σε αναφορά του στη στρατιωτική επιχείρηση της Γαλλίας στο Μάλι, ο Φρανσουά Ολάντ την χαρακτήρισε μια επιτυχία από στρατιωτική και πρακτική άποψη και είπε ότι θα πρέπει να πετύχει πολιτικά. Καθώς πρέπει να οργανωθούν εκλογές στη χώρα. Σημείωσε ακόμα πως «δεν υπάρχει πλέον κάποιο μέρος του Μαλί που να είναι υπό τον έλεγχο τρομοκρατών» καθώς οι περισσότεροι έχουν εξουδετερωθεί ενώ οι άλλες οργανώσεις αναδιπλώθηκαν και πιθανότατα έχουν καταφύγει στη νότια Λιβύη.