Δ. Παπαδημούλης για Lux Leaks: Έχει ευθύνες ο Γιούνκερ, να τιμωρούνται αυστηρά τέτοια κόλπα

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ - ΕΓΓΡΑΦΑΤην ανάγκη συγκρότησης ειδικής εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση «Lux Leaks» υπογράμμισε μιλώντας στο ρ/σ «στο Κόκκινο» και τον Νίκο Φίλη ο Δημήτρης Παπαδημούλης.

«Η δική μας η ομάδα διεκδικεί πριν από όλα να σταματήσει αυτή την κραυγαλέα αδικία και ανηθικότητα και αυτό απαιτεί μια φορολογική εναρμόνιση σε ευρωπαϊκό επίπεδο έτσι ώστε να μην επιτρέπονται και να τιμωρούνται αυστηρά τέτοια κόλπα», εξήγησε και πρόσθεσε:

«Αυτή η έρευνα της Κομισιόν γιατί δεν είναι καινούργια θέματα αυτά διεξάγεται εδώ και καιρό και μέχρι τώρα δεν έχει βγάλει φως γι αυτό και ζήτησα εκ μέρους της Ευρωομάδας της Αριστεράς να συσταθεί ειδική εξεταστική επιτροπή της Ευρωβουλής, η οποία τάχιστα να βγάλει και πόρισμα για το ποιοι επωφελήθηκαν και πως κλπ.».

Επιπλέον, ιδιαίτερη μνεία έκανε ο Δημήτρης Παπαδημούλης και στη στάση των εγχώριων ΜΜΕ, που με εξαίρεση τη δική του δήλωση, αποσιώπησαν την είδηση για τις εννέα επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων, που καταγράφονται ως φοροδιαφεύγουσες στην έρευνα, μεταξύ των οποίων οι πρώην ιδιοκτήτες της wind, εκείνοι της Εurobank, δηλαδή ο όμιλος Λάτση, Η Coka Cola Α.Ε. κ.ά.

Μεγάλο μερίδιο ευθύνης βαραίνει τον Γιούνκερ

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ «προφανώς έχει ένα πολύ μεγάλο μερίδιο ευθύνης γι αυτή την σκανδαλώδη φοροαποφυγή των μεγάλων πολυεθνικών μέσω μυστικών φορολογικών συμφωνιών που ονομάζονται tax-rulings και οι οποίες επιτρέπουν σε μια μεγάλη πολυεθνική με διάφορα νομότυπα φορολογικά κόλπα να πληρώνει φόρο τελικά επί των κερδών της 1%, αυτό σημαίνει φορολογική απάτη και αποφυγή τρισεκατομμυρίων ευρώ και φυσικά αυτοί οι πρόσθετοι φόροι πληρώνουν τα κορόιδα.

Χθες ο Γιούνκερ, προφανώς αποδυναμωμένος είπε τα εξής: Ότι δεν το έκανε μόνο το Λουξεμβούργο, το έκαναν 22 χώρες, ότι η Κομισιόν έχει ταχθεί εναντίον της φοροαπάτης και της φοροδιαφυγής και θέλει να κλείσει αυτές τις τρύπες και επίσης η έρευνα που ξεκίνησε ήδη γι αυτά τα θέματα από την επιτροπή Μπαρόζο, θα συνεχιστεί και από την δική μου και εγώ θα απέχω από την έρευνα ιδιαίτερα σε ότι αφορά το Λουξεμβούργο.

Είναι φανερό», σημείωσε ο Δημήτρης Παπαδημούλης, «πως εδώ έχουμε κάτι το οποίο είναι μεν νόμιμο, αλλά είναι προκλητικό, είναι άδικο, είναι ανήθικο και το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να δούμε πως μπορούν να κλείσουν αυτές οι τρύπες που επιτρέπουν φορολογικούς παραδείσους και τέτοιας κλίμακας μεγάλη φοροδιαφυγή μέσα στην καρδιά της Ευρώπης».