Μπακογιάννη: Η φορολογία εξοντώνει τη μεσαία τάξη – άμεση λύση για το πετρέλαιο, ο κόσμος κρυώνει

4c75a91b9019bf4f8a32706f26f15ea1_M

Η Ντόρα Μπακογιάννη μίλησε για τις εξελίξεις της χώρας και συγκεκριμένα για τη δίκη Τσοχατζόπουλου, τη Χρυσή Αυγή, την οικονομία και τη φορολογία στο πετρέλαιο θέρμανσης.
Σχετικά με την απόφαση του δικαστηρίου για τον Άκη Τσοχατζόπουλο, δήλωσε:
«Αναμενόμενη… και έχει έναν πολύ δυνατό συμβολισμό, ότι δεν εξαιρείται κανείς των προβλεπομένων ποινών. Όταν θα ολοκληρωθεί η πολιτική αυτή με την κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών και της ασυλίας, τότε θα έχουν στείλει οι πολιτικοί το μήνυμα σ’ αυτή τη χώρα ότι κατάλαβαν τα λάθη τους.
Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι στην αναθεώρηση του Συντάγματος ο νόμος θα καταργηθεί και εμείς οι πολιτικοί θα πηγαίνουμε στο φυσικό μας δικαστή. Στην περίπτωση Τσοχατζόπουλου η Δικαιοσύνη αντέδρασε και νομίζω ότι θα ακολουθήσουν και άλλες τέτοιες περιπτώσεις. Δεν αναφέρομαι κάπου συγκεκριμένα ούτε θέλω να κάνω τον μάντη. Αλλά ξέρω ότι κανένας δεν έχει το κέφι να σταματήσει τους πολιτικούς. Θα ερευνηθούν και οι πολιτικοί και έτσι πρέπει να γίνει.»
Για τη Χρυσή Αυγή είπε:
«Ξαφνιάστηκα (με τη μη προφυλάκιση των τριών βουλευτών της Χ.Α.). Αλλά αυτό δεν μου επιτρέπει να κρίνω τις αποφάσεις. Από εκεί και πέρα, ή θα μπούμε στη λογική ότι οι θεσμοί στηρίζονται και καθένας έχει την αυτονομία του και λειτουργεί όπως λειτουργεί και οφείλουμε να τον σεβαστούμε ή θα αποφασίσουμε να εμπλεκόμαστε ο ένας στη δουλειά του άλλου και είναι λάθος αυτό.
Δεν πρόκειται αυτή η λογική μόνο με καταστολή να αντιμετωπιστεί. Αυτό λέω (ότι αντέχει στις δημοσκοπήσεις η Χ.Α.). Η απάντηση πρέπει να είναι πολιτική, μακροχρόνια, με την οποία αυτό το αίσθημα ανασφάλειας και φόβου πρέπει να αντιμετωπιστεί.
Εάν υπήρχαν και πιστεύω πως υπήρχαν στελέχη, λίγα, μετρημένα, τα οποία φλέρταραν με τη Χ.Α., καλά θα κάνουν να αλλάξουν 180 μοίρες πολιτική. Άλλως πώς, σ’ αυτήν την παράταξη δεν έχουν θέση. Θα φύγουν εκ των πραγμάτων. Μιλάτε με έναν άνθρωπο που τα τελευταία 20 χρόνια υποστηρίζω ότι τα κόμματα δεν πρέπει να έχουν τη λογική των διαγραφών. Δεν έχω καμία διάθεση λοιπόν να το υποστηρίξω. Αλλά οι άνθρωποι αυτοί, εκ των πραγμάτων, είναι εκτός της λογικής της παράταξης.»
Για την οικονομία και το πετρέλαιο θέρμανσης η κ. Μπακογιάννη ανέφερε:
«Υπάρχουν δύο θέματα που έχουν πάρα πολύ μεγάλη σημασία. Το πρώτιστο είναι η φορολογία που έχει φτάσει στην απόλυτη εξόντωση της μεσαίας τάξης. Των σωστών, δηλαδή, πολιτών, εκείνων που πληρώνουν φόρους. Δεν μιλάω για εκείνους που φοροδιαφεύγουν. Άρα, το πρώτο είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής. Νούμερο ένα στόχος. Από την άλλη μεριά, όμως, πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να ελαφρυνθεί η φορολογία.
Το δεύτερο είναι το θέμα του πετρελαίου θέρμανσης. Τα έσοδα είναι μειωμένα, ο κόσμος κρυώνει. Δεν είναι όλη η Ελλάδα Ιεράπετρα. Χρειάζεται επειγόντως να βρεθεί μια απολύτως, μα απολύτως σωστή λύση σε αυτό το θέμα. Ήμουν πάντοτε του να μειωθεί η φορολογία και να μειωθεί η φορολογία και στη βενζίνη»