Αθλητικό νομοσχέδιο: Στην τελική ευθεία για την ψήφιση…

infantino

«Ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από τον ευρωπαϊκό ποδοσφαιρικό χώρο έχει ελαχιστοποιηθεί, αλλά δεν έχει εκμηδενιστεί. Την ευθύνη από δω και πέρα θα έχει η ΕΠΟ και κατ’ επέκταση οι διεθνείς ομοσπονδίες» ανέφερε ο αρμόδιος υφυπουργός Σταύρος Κοντονής στην παρέμβασή του στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής στη συζήτηση για το αθλητικό νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της βίας και επανέλαβε ότι είναι ανοιχτός σε διάλογο και οι όποιες παρατηρήσεις των διεθνών θεσμών θα τεθούν υπ’ όψιν της Ολομέλειας της Βουλής, όπου θα έρθει το νομοσχέδιο για συζήτηση την προσεχή Τετάρτη και αναμένεται να ψηφιστεί την Πέμπτη.

Σε καλό κλίμα οι επαφές του υφυπουργείου Αθλητισμού με τους διεθνείς θεσμούς του ποδοσφαίρου…

Το νομοσχέδιο συνάντησε ευρεία συναίνεση στην Επιτροπή, ύστερα και από τις νομοτεχνικές αλλαγές που επέφερε ο υφυπουργός. Αν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης επιφυλάχθηκαν επί της αρχής (λόγω του ότι το νομοσχέδιο ρυθμίζει και ζητήματα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης), υπερψήφισαν τα περισσότερα άρθρα του (καταψήφισε επί της αρχής μόνο η Χρυσή Αυγή).

 

Συναινετικό το κλίμα…

«Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης τίθεται προς έγκριση κατά κυρίαρχο τρόπο στη Βουλή των Ελλήνων, δεν τίθεται προς έγκριση σε κανέναν άλλο. Προς διαβούλευση ναι. Προς έγκριση όχι. Είναι θέμα εθνικής αξιοπρέπειας και σοβαρότητας των διαδικασιών που ακολουθεί το ελληνικό Κοινοβούλιο. Κι αυτό το τονίζω γιατί σήμερα υπήρξαν δημοσιεύματα που ούτε λίγο ούτε πολύ ήθελαν να μας πουν ότι αυτή η διαδικασία τελεί υπό αίρεση. Η διαδικασία ενώπιον του ελληνικού Κοινοβουλίου είναι αυθύπαρκτη και αυτάρκης και δεν χρειάζεται τίποτε περισσότερο. Άλλο όμως είναι αυτό και άλλο η διαβούλευση. Στη διαβούλευση θα είμαστε πάντα ανοιχτοί και θα προσφέρουμε προς όλους όσα έχουμε υπόψη μας να θεσμοθετήσουμε» είπε στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων ο Σταύρος Κοντονής.

Το υφυπουργείο Αθλητισμού έστειλε μεταφρασμένες τις τροποποιήσεις που έγιναν μετά και τις προτάσεις των φορέων, ειδικότερα δε τα όσα ειπώθηκαν παρόντος του γ.γ. της ΟΥΕΦΑ Τζιάνι Ινφαντίνο και πλέον αναμένονται οι παρατηρήσεις που θα κάνουν ΟΥΕΦΑ και ΦΙΦΑ. Το κλίμα παραμένει συναινετικό και μάλιστα οι διεθνείς φορείς έστειλαν ευχαριστήρια απάντηση στη ΓΓΑ για την άμεση ανταπόκριση και την ηλεκτρονική αποστολή των νομοτεχνικών παρεμβάσεων. «Σας ευχαριστούμε για την άμεση ανταπόκρισή σας. Θα συνεργαστούμε με τη ΦΙΦΑ επί των προτάσεων και θα επανέλθουμε το συντομότερο» αναφέρει στην απάντηση, που έστειλε εκ μέρους της ΟΥΕΦΑ ο Πατρίκ Κομνηνός.

 

«Αδιόρθωτη» η ΕΠΟ…

Αντίθετα, η ΕΠΟ, με μακροσκελή της επιστολή, επιτέθηκε στον Σταύρο Κοντονή, αναφέροντας χαρακτηριστικά:

«Ήρθε ο καιρός να πούμε ότι η απευκταία πιθανότητα να γίνει το ελληνικό ποδόσφαιρο ο απόκληρος της Ευρώπης είναι επιδίωξη του κ. Κοντονή. Αυτό δείχνουν οι πράξεις του. Αυτό μαρτυρούν οι αλλεπάλληλες ανακολουθίες του. Αυτό πιστοποιεί, πάνω απ’ όλα, το διαρκές παιχνίδι με τις λέξεις. Ο κ. Κοντονής, ωστόσο, δεν παίζει με τις λέξεις. Παίζει με τη φωτιά!

Τον καλούμε, έστω και την ύστατη ώρα, να αλλάξει την ανεύθυνη στάση του, για να μην υποστεί το ελληνικό ποδόσφαιρο ένα ανεπανόρθωτο πλήγμα. Τον καλούμε να τηρήσει, αν μη τι άλλο, τη διαδικασία που συμφώνησε με την αντιπροσωπεία της ΟΥΕΦΑ ενώπιον των εκπροσώπων όλων των κομμάτων και όχι να παραπλανεί την κοινή γνώμη και τους εκπροσώπους των κομμάτων υποστηρίζοντας ότι το κείμενο τροπολογιών που κατέθεσε αποτελεί προϊόν συμφωνίας με την ΟΥΕΦΑ και έχει την αποδοχή της».

Βέβαια, είναι πολύ αμφίβολο το αν και οι διεθνείς φορείς, που έχουν ενημερωθεί για τις δικαστικές περιπέτειες ανθρώπων της ΕΠΟ, έχουν την ίδια άποψη και είναι ακόμη πιο αμφίβολο το αν πλέον η ΕΠΟ μπορεί, κάτω και από τη δικαστική… σπάθη, να επιβάλει το όποιο «βέτο» της.

Ο υφυπουργός Αθλητισμού απάντησε στην ΕΠΟ: «Ό,τι ανακοινώσαμε μετά την ακρόαση των φορέων τα συμπεριλάβαμε όλα σε νομοτεχνικές προσθήκες στο νομοσχέδιο. Ακόμη και τη δήλωση για το αυτοδιοίκητο της ΕΠΟ, την περιλάβαμε στον νόμο. Πώς τοποθετείται η ΕΠΟ με αυτό τον ανεύθυνο τρόπο όταν η κυβέρνηση έχει υλοποιήσει όλα αυτά που είχε δηλώσει ότι θα κάνει δεκτά; Είναι προφανές ότι ακολουθούν όχι μόνο εκβιαστική, αλλά και παρελκυστική τακτική και έχουν την απόλυτη ευθύνη για ό,τι συμβεί. Ο μόνος λόγος για τον οποίο το ποδόσφαιρο έχει περιέλθει σε κίνδυνο είναι η ανυποληψία λόγω της βίας και της διαφθοράς».

 

Το θέμα του αποκλεισμού των ομάδων…

Ο Σταύρος Κοντονής διευκρίνισε πως το μοναδικό σημείο στο οποίο παρατηρείται μέχρι στιγμής απόκλιση αφορά στη δυνατότητα της κυβέρνησης να τιμωρεί τις ελληνικές ομάδες με αποκλεισμό από την Ευρώπη, αλλά επεσήμανε ότι το συγκεκριμένο μέτρο θα μπορούσε να ισχύει έπειτα από διαβούλευση και κατόπιν συνεννόησης με την ΟΥΕΦΑ: «Εκεί εκφράστηκαν οι ενστάσεις. Εμείς καταθέσαμε εναλλακτική πρόταση. Επειδή δεν υπήρξε κατάληξη, θα το συζητήσουμε και στην ολομέλεια, αλλά η εναλλακτική θα λύσει το πρόβλημα. Θα ισχύσει το γεγονός ότι η απόφαση του υπουργού θα λαμβάνεται έπειτα από διαβούλευση με τις διεθνείς ομοσπονδίες. Είμαι απόλυτα ικανοποιημένος από τη συζήτηση και ευχαριστώ όλους τους εκπροσώπους από τα κόμματα που ήρθαν. Και θεωρώ ότι πλέον η ΦΙΦΑ και η ΟΥΕΦΑ μπορεί να καταλήξει σε συμπεράσματα».

Και ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης στον αθλητισμό επισήμανε: «Δεν θέλω να κάνω υποδείξεις και ούτε ποτέ η κυβέρνηση κάνει υποδείξεις στις διεθνείς ομοσπονδίες. Δεν τους προτρέπουμε να θέσουν την ΕΠΟ υπό επιτροπεία, αλλά τους καλούμε να έχουν τα μάτια και τα αυτιά ανοιχτά για το τι συμβαίνει στην Ελλάδα και οποτεδήποτε θελήσουν η κυβέρνηση είναι έτοιμη να συνεργαστεί μαζί τους, πέραν του γεγονότος ότι η κυβέρνηση τους έχει ζητήσει τη συνεργασία τους για σοβαρά ζητήματα που απασχολούν το ελληνικό ποδόσφαιρο».

Το ψέμα με τους δικαστές…

Εντύπωση προκαλεί η στάση της ΕΠΟ και η πληροφόρηση που παρείχε στην ΟΥΕΦΑ αναφορικά με το αίτημα της κυβέρνησης για κλήρωση τακτικών δικαστών στα πειθαρχικά όργανα της ομοσπονδίας, αφού εμμέσως πλην σαφώς βγαίνει προς τα έξω ότι η πλευρά των διεθνών Ομοσπονδιών δεν είχε σωστή πληροφόρηση για το νομοσχέδιο!

Ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Πέτρος Κωνσταντινέας δήλωσε σχετικά: «Η ΕΠΟ είπε ψέματα στην ΟΥΕΦΑ. Ήταν απόλυτα ψευδές αυτό που μετέφερε, δημιουργώντας αρνητικές εντυπώσεις. Άλλα είπαμε στην ΕΠΟ και άλλα μετέφερε στην ΟΥΕΦΑ, με συνέπεια να δημιουργηθεί θέμα περί παράβασης του αυτοδιοίκητου. Η κυβέρνηση έκανε λόγο για κλήρωση τακτικών δικαστών και όχι ορισμό. Δόθηκαν αμοιβαίες εξηγήσεις με την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία και το θέμα θεωρείται λήξαν. Η ΟΥΕΦΑ δεν φέρνει καμία αντίρρηση».

 

Για… προσάναμμα!

Από τις ομάδες, η μοναδική που είναι εντελώς αντίθετη με την κυβερνητική πολιτική στο ποδόσφαιρο είναι ο Ολυμπιακός. Στον αγώνα για την ημιτελική φάση του Κυπέλλου Ολυμπιακός – Απόλλων Σμύρνης, είχαν αναρτηθεί 3-4 υβριστικά πανό κατά του Στ. Κοντονή στα κάγκελα της Θύρας 7 και μάλιστα ήταν φανερό ότι είχαν γραφτεί από τον ίδιο άνθρωπο! Ο υφυπουργός Αθλητισμού σχολίασε σχετικά: «Επειδή είδα δυο – τρία πανό που μεταφέρονται από γήπεδο, σε γήπεδο από τους ίδιους πάντα ανθρώπους, τους λέω να ξέρουν ότι δεν ιδρώνει το αυτί μου! Αν θέλουν, να τα κρατήσουν τα πανό για προσάναμμα τον χειμώνα»!

Πηγή:http://www.avgi.gr