Το νομοσχέδιο για το νέο αθλητικό νόμο έδωσε στη δημοσιότητα ο υφυπουργός Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Σταύρος Κοντονής.

Όπως επισήμανε με δήλωση του o Στ. Κοντονής: «Δίνουμε σήμερα στη δημοσιότητα τα αθλητικό νομοσχέδιο με τα επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της βίας, και τις αμέσως επόμενες ημέρες, κατόπιν συνεννοήσεως με την Πρόεδρο της Βουλής, θα αποφασιστεί η διαδικασία συζήτησης και ψήφισής του. Ελπίζω οι πάντες να αντιλαμβάνονται την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης για την πάταξη των παθογενειών στον ελληνικό αθλητισμό. Επιζητούμε τη συνεργασία όλων των θεσμοθετημένων φορέων και είμαστε βέβαιοι ότι θα πετύχουμε στον κοινό μας στόχο».

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει 8 άρθρα με σαρωτικές αλλαγές σε έλεγχο, ποινές και αποφάσεις για παραβατικές συμπεριφορές

Ο υφυπουργός μπορεί να επιβάλλει πρόστιμα σε ομάδες ,ομοσπονδίες και φυσικά πρόσωπα από 10,000 ως 1,000,000 ευρώ. Μπορεί να αποφασίζει ανάκληση άδειας αθλητικής δραστηριότητας. Ο υφυπουργός μπορεί να απαγορεύει προσωρινά, για μία ή περισσότερες αγωνιστικές, τη διεξαγωγή συγκεκριμένων αγώνων, ή να διακόπτει οριστικά πρωταθλήματα ή άλλες διοργανώσεις, ακόμη δε και να απαγορεύει τη συμμετοχή ελληνικών ομάδων σε διεθνείς διοργανώσεις. Εάν παρακούσουν μπορεί να επιβάλλει πρόστιμα 25,000 ως 25,000,000 ευρώ.

Παράλληλα ο υφυπουργός μπορεί να επιβάλλει πρόστιμα και σε ΜΜΕ που ενθαρρύνουν ή επικροτούν φαινόμενα βίας ύψους 5,000 έως 500,000 με παράλληλη δράση υπουργού τύπου, του ΠΣΑΤ, της ΕΣΗΕΑ. Εισηγείται πρόστιμα και στο ΕΣΡ. Τα πρόστιμα θα διατίθενται για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό.

Καταργούνται επίσης οι σύνδεσμοι φιλάθλων ή οποιαδήποτε συλλογικότητα πλην μιας αναγνωρισμένης λέσχης με πιστοποίηση της ΓΓΑ, απαγορεύεται διάθεση εισιτηρίων σε λέσχες οπαδών και σε οποιαδήποτε συλλογικότητα και απαγορεύεται η εκμίσθωση ακινήτων σε λέσχες και σε οποιαδήποτε συλλογικότητα, εφόσον δεν έχει προσκομισθεί στον εκμισθωτή βεβαίωση της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού ότι βρίσκεται σε νόμιμη λειτουργία σύμφωνα με τους όρους και προϋποθέσεις της παραπάνω διατάξεως.

Ο υφυπουργός μπορεί επίσης να ζητά περιουσιακό έλεγχο διαιτητών, βοηθών και παρατηρητών ενώ η ΕΕΑ μπορεί να εξαιρεί ομάδες από το κουπόνι του Στοιχήματος.

Αναλυτικά το αθλητικό νομοσχέδιο

Πηγή:http://www.avgi.gr