Απεργίες διαρκείας σε φαρμακεία – Συνεδριάζουν οι οδηγοί ταξί

851EE02299811F4C15FEBE09017CF651Χαμηλώνουν τους τόνους οι αυτοκινητιστές μετά τη συνάντηση που είχαν το πρωί με τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Χατζηδάκη.

Μόνη εκκρεμότητα παραμένει το ζήτημα απελευθέρωσης της μίσθωσης οχημάτων κάτω των 1.500 κυβικών εκατοστών, για ελάχιστη διάρκεια 6 αντί για 12 ωρών, ενώ αυτή την ώρα οι ταξιτζήδες συνεδριάζουν για να καθορίσουν της στάση τους, χωρίς να προσανατολίζονται πλέον σε απεργία.

Θερμό παραμάνει πάντως το μέτωπο στα φαρμακεία.

Οι φαρμακοποιοί από την πλευρά τους, κατεβάζουν ρολά, διαμαρτυρόμενοι για τις επικείμενες αλλαγές που επιφέρει στον κλάδο τους και ιδίως στο ιδιοκτησιακό καθεστώς το νομοσχέδιο που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή από το υπουργείο Ανάπτυξης.

Τα φαρμακεία έχουν βάλει λουκέτο από χθες το βράδυ σε όλη τη χώρα, κατόπιν της απόφασης του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), με εξαίρεση εκείνα της Αθήνας που θα μείνουν ανοικτά μέχρι τις 14.30 σήμερα. Θα ακολουθήσει συνεδρίαση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αθήνας (ΦΣΑ) το μεσημέρι για να αποφασίσει εάν θα συμμετάσχει στην απεργία διαρκείας του κλάδου.

Με τα μέτωπα των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (απελευθέρωση τιμής και σημείων πώλησης) και του ποσοστού κέρδους (μείωση στο 15% από το 23%) να βρίσκονται σε ύφεση, μετά τη συμφωνία τρόικας και κυβέρνησης τα επίμαχα θέματα να συζητηθούν και πάλι τον ερχόμενο Ιούλιο, ένα νέο ρήγμα προκλήθηκε στην τεταμένη σχέση φαρμακοποιών – κυβέρνησης για το θέμα της ιδιοκτησίας των φαρμακείων.

Μιλώντας με σκληρή γλώσσα ο πρόεδρος του ΠΦΣ, κ. Κυριάκος Θεοδοσιάδης έκανε λόγο για «πρωτοφανή κοροϊδία της κυβέρνησης που αιφνιδιαστικά και με ύπουλο τρόπο φέρνει την τελευταια στιγμή, στο νομοσχέδιο που συμφώνησε με την τρόικα, αλλαγές στο καθεστώς των φαρμακείων, οδηγώντας τον κλάδο σε καταστροφή και τη δημόσια υγεία σε κίνδυνο». Μάλιστα, ο εκπρόσωπος των φαρμακοποιών κάλεσε τους πολίτες «που χρειάζονται φάρμακα να πανε να τα προμηθευτούν στο γραφείο του υπουργού Ανάπτυξης, κ. Χατζηδάκη», ενώ ανάλογο μήνυμα έστειλε και στους βουλευτές λέγοντας ότι «όποιοι βουλευτές σκοπεύουν να ψηφίσουν αυτες τις διατάξεις, ας φροντίσουν να εξασφαλίσουν φάρμακα και για τον κόσμο». Ολοκληρώνοντας δε την αναφορά του ο κ. Θεοδοσιάδης στην κυβέρνηση έκανε ειδική μνεία και στον υπουργό Υγείας, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, παρότι δεν χρεώνεται τις επίμαχες αλλαγές, υπενθυμίζοντας του ότι «εάν σκοπεύει να βάλει την υπογραφή του, τότε θα έχει κάνει μια απίστευτη κωλοτούμπα».

Τι προβλέπεται στο νομοσχέδιο

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των φαρμακοποιών, μια σειρά διατάξεων που πρωθούνται από το υπουργείο Ανάπτυξης απελευθερώνει πλήρως το ωράριο των φαρμακείων, επιτρέπει στους φαρμακοποιούς να κατέχουν όσες άδειες φαρμακείων επιθυμούν καθώς και τη δημιουργία συνεταιρισμών φαρμακείων με φαρμακοποιούς και μη, και δίνει το «πράσινο φως» για συστέγαση φαρμακείων με άλλα καταστήματα, όπως για παράδειγμα με σουπερ – μάρκετ. Επίσης, κατά πληροφορίες, στο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι τα φαρμακεία μπορούν να έχουν ελάχιστο εμβαδόν 5 τ.μ. αντί των 30 τ.μ που ισχύει σήμερα.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Υγείας χαρακτηρίζει τις επίμαχες ρυθμίσεις ως ρυθμίσεις ήσσονος σημασίας εκτιμώντας παράλληλα ότι μέσω αυτώ θα διευκολυνθεί και η είσοδος νέων φαρμακοποιών στον χώρο και θα μπορέσει ο κλάδος να αντεπεξέλθει στην κρίση μέσω της σύστασης συνεταιρισμών μεταξύ φαρμακοποιών.

Κατά πληροφορίες δε και προκειμένου να συγκρατήσει την… οργή και τις κινητοποιήσεις των φαρμακοποιών εξετάζει την υιοθέτηση του γερμανικού μοντέλου για το ζήτημα των συναιτερισμών το οποίο προβλέπει πλαφόν συνεταιρισμών για κάθε μη αδειούχο φαρμακοποιό.