Απελευθερώνονται οι πλειστηριασμοί στο ένα τρίτο της εμπορικής αξίας!

21-A

Απροστάτευτα παραμένουν εκατοντάδες χιλιάδες υπερχρεωμένα νοικοκυριά, καθώς χωρίς ρύθμιση χρεών και χωρίς διασφάλιση ούτε της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς και, με την κατεδάφιση των αξιών των ακινήτων που μεθοδεύεται σταδιακά έως το 2016, θα υφαρπάζονται οι περιουσίες τους προκειμένου να εκποιηθούν αντί πινακίου φακής.

Κατεδάφιση των αξιών ακινήτων μεθοδεύει η κυβέρνηση

Το βέβαιο είναι πως η κυβέρνηση διασφαλίζει τόσο την υπερεξουσία των τραπεζών, που θα είναι ο τελικός ρυθμιστής, όσο και τα συμφέροντα της αγοράς ακινήτων, εις βάρος των υπερχρεωμένων ιδιοκτητών.

Ο νέος υπουργός Ανάπτυξης Κ. Σκρέκας ήταν χθες σαφής επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο για τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια σε αυτή τη φάση, ενώ φαίνεται ότι θεωρεί αρκούντως προστατευτικό και δίκαιο το υφιστάμενο πλαίσιο, δηλαδή τον Νόμο Κατσέλη και τον Κώδικα Δεοντολογίας των τραπεζών, αφήνοντας περιθώρια μόνο για τυχόν μικρές βελτιώσεις. Σε σχέση με την προεργασία που άφησε πίσω του ο προηγούμενος υπουργός Ν. Δένδιας περί ρύθμισης για μεταφορά μέρους του δανείου στο μέλλον, το περιβάλλον του υπουργού διεμήνυσε ότι «υπάρχουν σκέψεις και μελέτες που επεξεργαζόμαστε, ακούμε όλους, εταίρους και θεσμικούς, ώστε το επόμενο χρονικό διάστημα να δούμε αν χρειάζεται και πού να γίνει κάποια βελτίωση»…

Πάντως, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Ο. Κωνσταντινόπουλος μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό (ΑΝΤ1) επισήμανε ότι δεν θα γίνει κανένας πλειστηριασμός και ότι θα υπάρξει μέριμνα από την κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι μετά τα μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι θα προχωρήσει σε ρύθμιση και για τα «κόκκινα» στεγαστικά, κάτι που τοποθετείται στα… προσεχώς.

Συγχρόνως «διαρρέει» ότι θα επεκταθεί για μερικούς ακόμα μήνες το μεταβατικό πλαίσιο, η ρύθμιση του Κ. Χατζηδάκη που ίσχυσε φέτος μετά τη γενική άρση της αναστολής των πλειστηριασμών στα τέλη του 2013. Σημειώνεται ότι ο Ν. Δένδιας είχε επανειλημμένα χαρακτηρίσει τη ρύθμιση περίπου άχρηστη, «ελάχιστης σημασίας», καθώς, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις ότι πρόκειται για την απόλυτη προστατευτική διάταξη, έχουν υπαχθεί λιγότερες από 3.000 περιπτώσεις.

Εξάλλου σε πανελλαδική διαμαρτυρία καλεί τις ελληνικές οικογένειες η καταναλωτική οργάνωση ΙΝΚΑ προκειμένου να αντισταθούν στις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης για «ξεπούλημα των σπιτιών μας για ένα κομμάτι ψωμί» απαιτώντας προστασία από τους πλειστηριασμούς και ρύθμιση χρεών, προκειμένου να αποτραπεί το πλιάτσικο υπέρ των τραπεζών.

 

Κατεδάφιση αξιών

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση μεθοδεύει την «κατασκευή» αξιών ακινήτων στα μέτρα της αγοράς διευκολύνοντας αετονύχηδες να «χτυπούν» σπίτια που θα εκποιούνται σε εξευτελιστικές τιμές.

Ήδη ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χαρ. Αθανασίου, έχει στρώσει τον δρόμο για σταδιακή κατάρρευση των αξιών των ακινήτων έως το 2016, οπότε θα επιτρέπονται οι πλειστηριασμοί με βάση τις εμπορικές αξίες τους. Σύμφωνα με τα άρθρα 993-995 η τιμή εκκίνησης θα ορίζεται βάσει της εμπορικής αξίας του ακινήτου, όπως αυτή προσδιορίζεται κατά τον χρόνο της κατάσχεσης.

Μάλιστα το υπουργείο εμφανίζει την αποδόμηση της διαδικασίας ως «επιτυχία» που προέκυψε κατόπιν «κοπιωδών διαπραγματεύσεων» με την τρόικα, την οποία τελικά «έπεισε» υπέρ των ελληνικών θέσεων…

Η «επιτυχία» για την οποία επαίρεται το υπουργείο, ότι έπεισε την τρόικα να «ανέβει» στα 2/3 έναντι του 1/3 που αξίωνε για την έναρξη της εκποίησης, αποτελεί ωμό εμπαιγμό, καθώς η απαίτηση των δανειστών αφορούσε το 1/3 της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων, ενώ η κυβέρνηση «έδωσε» τελικά τα 2/3 της τιμής εκκίνησης, αλλά και τρίτο στάδιο στο 1/3, όπως ζητούσε η τρόικα, και μάλιστα της εμπορικής αξίας.

Πάντως και μέχρι το τέλος του 2015 ο υπολογισμός της τιμής για τον πλειστηριασμό ακινήτων θα γίνεται μεν με βάση την αντικειμενική τους αξία, όμως αυτή θα μπορεί να «πέσει» και κάτω από το 1/3 της αρχικής, εφόσον αποβεί άκαρπη και η τρίτη προσπάθεια πλειστηριασμού.

Στην ουσία μέσω του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας «ξηλώνεται» ο τρόπος υπολογισμού της αξίας των προς εκπλειστηριασμό ακινήτων, αφού, όπως διευκρίνισε το υπουργείο, μέχρι το τέλος του 2015 θα έχει δημιουργηθεί «ένα μεθοδολογικά αξιόπιστο σύστημα εκτιμήσεων, το οποίο θα στηρίζεται σε σταθερά επιστημονικώς αποδεκτά και αδιάβλητα κριτήρια υπολογισμού, ώστε με βάση αυτό να ορίζονται με σαφήνεια και ορθότητα οι εμπορικές αξίες των ακινήτων», προκειμένου να τεθεί σε ισχύ από το 2016.

Πηγή:http://www.avgi.gr