Στις Βρυξέλλες, με τις συζητήσεις με τους θεσμούς στις Βρυξέλλες έγινε μια αρχή, ωστόσο η Ελλαδα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της  είπε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο, σε δηλώσεις της μετά τη συνάντησή που είχε χθες με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

Οι δύο Ευρωπαίοι ηγέτες τόνισαν πως όσο πιο γρήγορα καταθέσει η Αθήνα προτάσεις, τόσο το γρηγορότερο μπορεί και να συναφθεί μια συμφωνία, συμπληρώνοντας πως η μοίρα της Ελλάδας είναι στην ευρωζώνη.

Συγκεκριμένα, η Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε μεταξύ άλλων: «Πιστεύω ότι με τις συζητήσεις με τους θεσμούς στις Βρυξέλλες έγινε μια αρχή. Δεν βρισκόμαστε στο τέλος. Και για αυτό πιστεύω ότι πρέπει να συνεχίσουμε τη διαδικασία και ταυτόχρονα να καταστήσουμε σαφές ότι το θέμα είναι να υλοποιηθούν οι αναληφθείσες υποχρεώσεις – με παραλλαγές, μέσω μιας νέας κυβέρνησης, αυτό το έχω πει βεβαίως συχνά – αλλά στο πλαίσιο αυτών των υποχρεώσεων…

Ο χρόνος πιέζει. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο και έτσι πιστεύω πρέπει να συνεχιστεί η εργασία».

Η Aνγκ. Μέρκελ αρνήθηκε να δώσει συγκεκριμένη ημερομηνία εκταμίευσης της βοήθειας: «Δεν μπορώ να δεσμευτώ για συγκεκριμένη μέρα. Στο Eurogroup στις 20.2.15 έχει ειπωθεί ότι το πρόγραμμα θα πρέπει να έχει υποβληθεί ως το τέλος Απριλίου – το τι είναι να προτείνει η Ελλάδα.

Όσο πιο γρήγορα καταθέσει η Ελλάδα προτάσεις, τόσο το γρηγορότερο μπορεί και να συναφθεί μια συμφωνία. Είμαστε σε μια διαδικασία εργασίας και αυτή η διαδικασία παρακολουθείται στενά και από μας. Την παρακολουθούμε, είμαστε σε συνομιλία με τον Έλληνα πρωθυπουργό και τώρα περιμένουμε τα αποτελέσματα, τα οποία θα αξιολογηθούν από τους θεσμούς».

Από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος ανέφερε μεταξύ άλλων: Η Ελλάδα γνωρίζει ότι η Ευρώπη είναι η μοίρα της. Και αν η Ελλάδα θέλει να παραμείνει στην ευρωζώνη, τότε θα συνεχίσει αυτή την διαδικασία και θα συνεισφέρει στην επίλυση αυτού του προβλήματος… Πρέπει να προσπαθήσουμε να καλύψουμε τον χαμένο χρόνο. Πρόκειται για την Ελλάδα, για την ευρωζώνη.

Οι συζητήσεις που ξεκίνησαν μετά τη συνάντηση στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πρέπει να μας δώσουν τη δυνατότητα να καταλήξουμε σε επιτυχία. Αλλά για αυτό χρειάζονται αυτές οι μεταρρυθμίσεις. Πρέπει να παρουσιαστούν, πρέπει δώσουν οι θεσμοί τη συγκατάθεσή τους για να αποδεσμευθούν τα κεφάλαια. Άρα, ας εργαστούμε απλώς. Αυτό είναι το μόνο που μπορώ να πω».

Πηγή:http://www.avgi.gr