Ανγκελα Μέρκελ: Πρέπει να τεθεί «υπό έλεγχο» η κατάσταση στη Μεσόγειο – Ειδική αναφορά στο Αιγαίο και την Τουρκία

merkel_36«Πρέπει να θέσουμε υπό καλύτερο έλεγχο την κατάσταση στην Μεσόγειο, αλλά και την κατάσταση μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας. Να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις συμμορίες διακινητών. Πρέπει να εντατικοποιήσουμε και τη συζήτηση με την Τουρκία, αν λάβουμε υπόψη μας τη διαδρομή η οποία οδηγεί από την Τουρκία προς την Ουγγαρία και από εκεί προς την Αυστρία και την Γερμανία», δήλωσε η κ. Μέρκελ στη διάρκεια της συνεδρίασης του ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου για τον προϋπολογισμό του 2016.

Η κ. Μέρκελ αναφέρθηκε και στη χθεσινή συνομιλία της με τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου, με τον οποίο, όπως είπε, «θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις». «Από τη μία πλευρά πρέπει να πούμε ότι η Τουρκία έχει αναλάβει τα τελευταία χρόνια πολύ μεγάλη ευθύνη. Και μπορεί αυτό να το θεωρήσαμε αυτονόητο και να σκεφτήκαμε ότι θα συνεχίσει έτσι. Από την άλλη, όμως, πρέπει να βρούμε μία λογική συνεργασία με την Τουρκία στο θέμα των προσφύγων. Διότι δεν γίνεται έτσι, π.χ. η Τουρκία και η Ελλάδα είναι μέλη του ΝΑΤΟ. Το γεγονός ότι συμμορίες διακινητών αποτελούν το αποφασιστικό στοιχείο σε μία περιοχή όπου αυτές οι δύο χώρες έχουν τα σύνορά τους, πρέπει να αλλάξει», τόνισε και επανέλαβε τη γερμανική θέση υπέρ μίας ευρωπαϊκής δεσμευτικής συμφωνίας για την υποχρεωτική κατανομή των προσφύγων.

Η Γερμανίδα καγκελάριος σημείωσε ότι το ζήτημα πρέπει να αποτελέσει ευρωπαϊκή ευθύνη, ενώ τόνισε πως η Γερμανία «θα ανταποκριθεί στην πρόκληση και πρέπει να αποτελέσει πρότυπο για την Ευρωπαϊκή Ένωση». «Γνωρίζουμε ότι και στην κρίση του ευρώ σταθήκαμε πάντα ενωμένοι. Σε αυτό η Γερμανία ήταν συχνά αρκετά μόνη της. Μόνο αν δεν αντισταθούμε, αλλά είμαστε θαρραλέοι και προχωρούμε μπροστά, μόνο τότε θα μπορέσουμε να βρούμε μία ευρωπαϊκή λύση», πρόσθεσε.

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης, ο πρόεδρος της Κ.Ο. της Αριστεράς (Die Linke), Γκρέγκορ Γκίζι, κατηγόρησε την γερμανική κυβέρνηση ότι κερδίζει με κάθε πόλεμο, καθώς –όπως ανέφερε- είναι ο τρίτος μεγαλύτερος εξαγωγέας όπλων στον κόσμο, ενώ «κάνει πολύ λίγα» προκειμένου να τελειώσουν και οι συγκρούσεις σε χώρες όπως η Συρία, η Υεμένη, το Ιράκ ή η Ουκρανία.

Πηγή: https://left.gr