Αναβολή για τις 12 Δεκεμβρίου πήρε η δίκη Μαντέλη για τις μίζες από τη Siemens

mantelis

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων διέκοψε τη δίκη του πρώην υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών, Τάσου Μαντέλη και των συγκατηγορουμένων του, για την υπόθεση του χρηματικού ποσού που είχε λάβει από τη SIEMENS για τις 12 Δεκεμβρίου.

Η δίκη διεκόπη λόγω κωλύματος συνηγόρων υπεράσπισης και αφού προηγουμένων το δικαστήριο με ανάλογη εισαγγελική πρόταση απέρριψε αιτήματα αναβολής που υποβλήθηκαν.

Εκτός από τον πρώην υπουργό, στην υπόθεση κατηγορούνται άλλα τέσσερα πρόσωπα που έχουν εμπλακεί για του ποσό των 450 χιλιάδων μάρκων που έλαβε ο κ. Μαντέλης σε δύο δόσεις το 1998 και το 2000 ως αντάλλαγμα -κατά την κατηγορία- για την επιλογή της SIEMENS  επί θητείας του στο υπουργείο Μεταφορών, για την ψηφιοποίηση των κέντρων του ΟΤΕ.

Ο κ. Μαντέλης αρνείται από την αρχή την κατηγορία της νομιμοποίησης παράνομων εσόδων και υποστηρίζει ότι τα επίμαχα χρήματα ήταν προεκλογική χορηγία από τη γερμανική εταιρία και όχι ανταλλάγματα ή δώρα σχετιζόμενα με την επίμαχη σύμβαση 8002 του 1997 μεταξύ ΟΤΕ και SIEMENS.

Μαζί με τον κ. Μαντέλη στο εδώλιο, παραπέμπονται οι Γεώργιος Τσουγκράνης επιχειρηματίας και κουμπάρος του κ. Μαντέλη, Αντωνία Μάρκου εφοριακή υπάλληλος, Ηλίας Γεωργίου πρώην στέλεχος της ελληνικής SIEMENS και Αριστείδης Μαντάς συνεργάτης του βασικού κατηγορούμενου.

Ο πρώην υπουργός σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα (αριθμ. 1828/2013), κατηγορείται ότι έλαβε από τα λεγόμενα «μαύρα ταμεία» της γερμανικής εταιρείας συνολικό ποσό 450.000 γερμανικών μάρκων. Τα χρήματα είχαν εμβαστεί σε δόσεις σε λογαριασμό στη Γενεύη τον οποίο είχε ανοίξει -όπως ο ίδιος παραδέχεται – χρησιμοποιώντας την κωδική ονομασία ROCOS, ο κ. Γιώργος Τσουγκράνης. Μέρος των χρημάτων διακινήθηκε μέσω λογαριασμού σε ελβετική τράπεζα της κ. Μάρκου, η οποία ωστόσο υποστηρίζει ότι τον εν λόγω λογαριασμό ουσιαστικά χρησιμοποιούσε ο συγκατηγορούμενός της Ηλίας Γεωργίου.

Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν τα πέντε πρόσωπα είναι:

Κατηγορία της ενεργητικής δωροδοκίας κατά μόνας και από κοινού, άπαξ και κατ΄εξακολούθηση σε βάρος του Δημοσίου και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.