«Αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή να κηρύξει στάση πληρωμών η Ελλάδα»

euro«Την ώρα που ο χρηματοπιστωτικός κόσμος πανηγυρίζει την ελληνική επιστροφή στις αγορές ομολόγων, εγώ αναρωτιέμαι: Είναι αυτή μία καλή στιγμή για την Ελλάδα να κηρύξει στάση πληρωμών στο εξωτερικό της χρέος;». Με τη φράση αυτή ο αρθρογράφος των Financial Times Βόλφγκανγκ Μίνχαου σχολιάζει τις τελευταίες εξελίξεις στην Ελλάδα και εξηγεί γιατί είναι η Ελλάδα είναι πλέον σε θέση να κηρύξει στάση πληρωμών.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει το πρωτογενές πλεόνασμα στο 2,7% του ΑΕΠ φέτος, και θα ανέβει στο 4,1% το 2015. Το ελληνικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών κατέγραψε για πρώτη φορά πλεόνασμα. Η Ελλάδα δεν εξαρτάται πλέον από τους ξένους επενδυτές», επισημαίνει ο Μίνχαου και, επικαλούμενος στοιχεία του Γιάννη Βαρουφάκη για τα ελληνικά νοικοκυριά και την ανεργία, τονίζει: «Η ελληνική οικονομία δεν είναι σε ύφεση. Ούτε και ανακάμπτει. Έχει καταρρεύσει».

Όσο για την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές για πρώτη φορά μετά το μνημόνιο, ο αρθρογράφος των FT κάνει λόγο για «τεράστια χρηματοπιστωτική επενδυτική φούσκα», ενώ υποστηρίζει πως «η Ελλάδα δεν προσελκύει αρκετές επενδύσεις από το εξωτερικό, ούτε μπορεί να δημιουργήσει εσωτερικές επενδύσεις, λόγω του διαλυμένου τραπεζικού της συστήματος».

Ο Μίνχαου εκφράζει μια εναλλακτική πρόταση. «Τώρα σκεφτείτε την εναλλακτική. Η Ελλάδα κηρύσσει στάση πληρωμών στο σύνολο του εξωτερικού της χρέους. Καθιερώνει ένα νέο νόμισμα, που υποτιμάται αμέσως. Για να εξασφαλίσει το ανταγωνιστικό όφελος χρειάζεται μία κεντρική τράπεζα με έναν αξιόπιστο στόχο για τον πληθωρισμό και επαρκώς απελευθερωμένες αγορές εργασίας και προϊόντων. Δεν είναι μία εύκολη επιλογή, και θα απαιτούσε πολύ περισσότερες δομικές μεταρρυθμίσεις από όσες έχει εφαρμόσει μέχρι τώρα η Αθήνα».

Ο αρθρογράφος υποστηρίζει ότι παρότι ένα τέτοιο σενάριο θα τρομοκρατούσε αρχικά τους επενδυτές, οι οποίοι όμως γρήγορα θα επέστρεφαν.

Το συμπέρασμά του; «Δεν υποστηρίζω την έξοδο. Οι Έλληνες ψηφοφόροι και οι ξένοι επενδυτές θα έπρεπε να γνωρίζουν ότι η Ελλάδα είναι τώρα σε θέση όπου υπάρχει επιλογή», καταλήγει.