Τουρκία: Τινάζει τη μπάνκα με…θολό αμυντικό deal

Τέσσερα πολεμικά πλοία και συγκεκριμένα που χαρακτηρίζονται ως»εθνικό πλοίο» καθως σχεδιάστηκαν και κατασκευάζονται σε τουρκικά ναυπηγεία, ετοιμάζεται να εξάγει η Τουρκία!

Πρόκειται για κορβέτες κλάσεως ADA του προγράμματος Milli Gemi  -MILGEM από τις οποίες ήδη έχει κατασκευάσει 2 και προχωρά ταχέως την ναυπήγηση και άλλων δυο για τον δικό της Στόλο. Πρόσφατα ωστόσο ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Νουρετίν Τζανίκλι είπε ότι οδεύουν προς το τέλος οι συνομιλίες για την πώληση των τεσσάρων πολεμικών πλοίων που θα κατασκευαστούν με εθνικές και εγχώριες δυνατότητες. «Όταν πραγματοποιηθεί θα είναι η μεγαλύτερη εξαγωγή αμυντικών προϊόντων που πραγματοποιεί η Τουρκία σε μια και μοναδική φορά», είπε ο υπουργός.

Όπως προκύπτει από την φράση που χρησιμοποιησε (Vatan), ο Τούρκος Υπουργός μιλά για <<ολοκλήρωση συνομιλιών>>- το πότε θα ναυπηγηθούν και θα πωληθούν δεν το ανέφερε. Αυτό δεν σημαίνει ότι για την έναρξη της ναυπήγησης της εξαγωγικής έκδοσης, τα ναυπηγεία θα περιμένουν να ολοκληρωθεί και η 4η τουρκική κορβέτα.

Ονόματα από τα Πριγκηπονήσια

Ήδη πάντως η Τουρκία ολοκληρώνει με πιο γοργούς ρυθμούς το μεγάλο ναυτικό εξοπλιστικό πρόγραμμα του “εθνικού πλοίου”. Σύμφωνα με σχετικά πρόσφατα δημοσιεύματα σε τουρκικά ΜΜΕ, η 4η κορβέτα κλάσεως ADA με το όνομα KINALIADA (F-514) ,που σύμφωνα με τον σχεδιασμό, επρόκειτο να ενταχθεί επιχειρησιακά στις τάξεις του τουρκικού ναυτικού το 2020, επιδιώκεται να ενταχθεί στο στόλο ένα έτος νωρίτερα (2019), μαζί με την 3η κορβέτα τουπρογράμματος (BURGAZADA F-513).Mε την παράδοση των δύο αυτών πλοίων ολοκληρώνεται το πρόγραμμα του »εθνικού πλοίου» (MILGEM) των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Οι δύο κορβέτες κλάσεως ΑDA που ήδη διαθέτει το τουρκικό ναυτικό είναι η Heybeliada (F-511) και Büyükada (F-512). Όλες φέρουν τα τουρκικά ονόματα νησιών του συμπλέγματος των Πριγκηπονήσων.

Προϊστορία με πολιτικο- επιχειρηματικές κόντρες.

Το προγραμμα αυτο πάντως έχει μεγάλη προϊστορία που εμπλέκεται και στις εσωτερικές πολιτικο- επιχειρηματικες κόντρες. Το 2013 η τουρκική κυβέρνηση Ερντογαν ακύρωσε τη σύμβαση ναυπήγησης 6 κορβετών κλάσης «Heybeliada» που είχε ανατεθεί με διαγωνισμό στα ναυπηγεία RMK του ομίλου Κοτς (KOÇ).

Σύμφωνα με τη νέα,τότε, απόφαση, το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας ακύρωσε τη σύμβαση – τα δυο σκάφη του σχεδίου ναυπηγήθηκαν από τα ναυπηγεία του Πολεμικού Ναυτικού της Τουρκίας- και θα έκανε νέο διαγωνισμό. Τότε το Τουρκικό Ναυτικό σχεδίαζε να έχει στο δυναμικό του 8 κορβέτες αυτού του τύπου- τελικά τωρα γινονται 4. Η ακύρωση του διαγωνισμού θεωρήθηκε ως πολιτική απόφαση του Ερντογάν εναντίον του ομίλου Koç, διοτι εκείνη την εποχή ο επιχειρηματίας Μουσταφά Κοτς είχε ανοίξει τις πύλες των ξενοδοχείων του στην πλατεία Ταξίμ για να βοηθηθούν οι διαδηλωτές που δέχονταν δακρυγόνα από την αστυνομία στα επεισόδια του πάρκου Γκεζί.. Επίσημα πάντως ο διαγωνισμός ακυρώθηκε λόγω ενστάσεων των άλλων ναυπηγείων που είχαν συμμετάσχει στο διαγωνισμό.

Να σημειωθεί ότι πριν 2 χρόνια, στην τελετή καθέλκυσης της 3ης από τις τέσσερις συνολικά κορβέτες που ναυπηγούνται στην Τουρκία ο Τ. Ερντογαν είχε ανακοινώσει ότι η Τουρκία θα φθάσει μέχρι και στη ναυπήγηση αεροπλανοφόρου.

Πηγή : newsit.gr