Τι κρύβει η αντιπαράθεση Στουρνάρα – Τσακαλώτου; Παροχές από τα έτοιμα ή μήπως fake news;

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε σε ελεύθερη μετάφραση ότι οι δικοί του προϋπολογισμοί επαληθεύονται, ενώ αντίθετα αυτοί του Γ. Στουρνάρα όταν ήταν υπουργός Οικονομικών, ήταν μακριά από τους στόχους.

Η κόντρα κυβέρνησης – Στουρνάρα δεν είναι ούτε η πρώτη αλλά ούτε και η τελευταία. Εν προκειμένω ο κεντρικός τραπεζίτης δείχνει να έχει το δίκαιο με το μέρος του αφού τα μέχρι στιγμής στοιχεία, καθώς και οι εκτιμήσεις για την πορεία της οικονομίας δεν συμμερίζονταιτην άποψη της κυβέρνησης ότι υπάρχει υπέρ απόδοση της οικονομίας που επιτρέπει την διανομή μερίσματος και μάλιστα πριν τα μέσα της χρονιάς.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών τονίζει ότι υπάρχει καβάτζα και αυτό θα φανεί σύντομα. Η δημοσιοποίηση των στοιχείων για την εκτέλεση του προϋπολογισμού, το πρώτο 4μηνο του έτους, έχει διπλή ανάγνωση. Από την μία όχι μόνο επιτυγχάνονται οι στόχοι, αλλά υπάρχει και θετική υπέρβαση. Από την άλλη όμως προκύπτουν στοιχεία που θέτουν εν αμφιβόλω την επίτευξη των στόχων. Το ένα είναι ότι τα έσοδα ενώ είναι πάνωαπό τον αναθεωρημένο στόχο, είναι κάτω από πέρυσι έστω και οριακά.

Κάποια μεγέθη, όπως τα έσοδα από τον Ελ. Βενιζέλος είναι μη επαναλαμβανόμενα, οι δημόσιες επενδύσεις συμπιέζονται ακόμη περισσότερο, όπως και οι δαπάνες, ενώ υπάρχουν και κάποιοι κωδικοί που χρίζουν περαιτέρω διερεύνησης.

Όπως και να έχει η κατάσταση, η εικόνα της ελληνικής οικονομίας θα έχει ξεκαθαρίσει μετά το καλοκαίρι. Εκεί θα φανεί ποιος από τους δύο έχει δίκαιο και αν οι στόχοι επιτυγχάνονται όπως λέει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ή αποκλίνουν και μάλιστα σημαντικά όπως λέει ο Γιάννης Στουρνάρας.

Επί του παρόντος την «μάχη» την κερδίζει ο διοικητής της ΤτΕ δεδομένου ότι με τα στοιχεία που υπάρχουν δεν διαφαίνεται έκρηξη της απόδοσης της οικονομίας. Οι πολέμιοι Στουρνάρα πάντως απαντούν ότι «όσα ξέρει ο νοικοκύρης δεν τα ξέρει ο κόσμος όλος», υπονοώντας τον υπουργό Οικονομικών.

Και επειδή δεν αναμένεται το θέμα να κλείσει άμεσα, ο Ευκλ. Τσακαλώτος σήμερα θα βρεθεί αντιμέτωπος με τις ενοχλητικές ερωτήσεις των ομολόγων του της Ευρωζώνης στο μηναίο Eurogroup.

Δεν αναμένεται βέβαια κάτι ιδιαίτερα σημαντικό, ωστόσο θα είναι μία πρόγευση για το τι θα αναμένει η ελληνική πλευρά στην προσεχή επίσκεψη της τρόικας στην Αθήνα τον προσεχή Ιούνιο.

Πηγή : newsit.gr