«Σενάρια» για στρατηγική συμμαχία Τουρκίας και Λιβύης για καθορισμό ΑΟΖ!

Ως το πιο σοβαρό βήμα της Τουρκίας μετά το ’74 χαρακτηρίζει η φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Χαμπέρ Τουρκ» το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, καθώς, σύμφωνα με αρθρογράφο της, «αυτό δείχνει ότι η Τουρκία αποφάσισε να ξαναμοιράσει την τράπουλα στην Ανατολική Μεσόγειο».

Και επίσης σημαίνει και κάτι άλλο αυτή η κίνηση, σύμφωνα με τη «Χαμπέρ Τουρκ». «Ενώ από τη μία πλευρά το δεύτερο γεωτρύπανο ετοιμάζεται να κατέβει στη Μεσόγειο, από την άλλη η Άγκυρα ετοιμάζεται να ανακοινώσει την ΑΟΖ της ή να υπογράψει συμφωνία με τη Λιβύη για την ΑΟΖ. Αυτό τουλάχιστον λέει η πολιτική ρητορική».

Ο δημοσιογράφος που υπογράφει το άρθρο στη μεγάλη σε αντίκτυπο ιστοσελίδα, Μουχαρέμ Σαρίκαγια, θεωρεί μάλιστα ότι η κατάσταση θα περιπλακεί ακόμη περισσότερο αν η Τουρκία ανακοινώσει ΑΟΖ, ενώ επισημαίνει ότι «οι δύο χώρες έχουν καταρχήν συμφωνήσει στο ότι το επιθυμούν και γι’ αυτό οι διαπραγματεύσεις με τη Λιβύη είναι συνεχείς».

Όλες αυτές οι διεργασίες πάντως στην Ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα πάντα με την «Χαμπέρ Τουρκ», είναι που ωθούν την Τουρκία στο να προχωρά επίσης τα σχέδιά της για εγκατάσταση λιμανιού στα Κατεχόμενα, προκειμένου να αποτρέψει οποιαδήποτε πιθανή ‘εισβολή’ στις ενεργειακές θαλάσσιες ζώνες της στην Ανατολική Μεσόγειο. Ήδη το τουρκικό πολεμικό ναυτικό έχει υποβάλει τις αναφορές του στο Υπουργείο Εξωτερικών για τη ναυτική βάση.

Μπροστά σε μία τέτοια κατάσταση, φυσικά οι ελληνοκύπριοι δεν πρόκειται να μείνουν αδρανείς, οι οποίοι, σύμφωνα με τον Μουχαρέμ Σαρίκαγια, «θα μπορούσαν να σταματήσουν τις μονομερείς γεωτρήσεις και να συμφωνήσουν να τις διεξάγουν από κοινού με το ψευδοκράτος».

Πηγή : newsit.gr