Ντροπή σε όλους μας…

Ντροπή… Μόνο αυτό μπορεί να νιώσει κάποιος όταν διαβάσει και ενημερωθεί για την συνέχεια του άρθρου.. Σε μία περίοδο κατά την οποία τα φορολογικά έσοδα συρρικνώνονται η φοροδιαφυγή αυξάνεται.

Από πρόσφατους ελέγχους προέκυψε από τους ελεγκτές του ΣΔΟΕ πηγάζει πως οι φοροφυγάδες συνεχίζουν να μην εκδίδουν αποδείξεις, με σκοπό την μη απόδειξη του ΦΠΑ, και το κρύψιμο του εισοδήματος .

Από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Ζανιάς, τα καθήκοντα του , ζήτησε καλύτερη λειτουργία στον φοροεισπρακτικό και φοροελεγκτικό μηχανισμό ώστε να αυξηθεί ο ρυθμός είσπραξης των εσόδων.

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία από τους ελέγχους που διενεργήθηκαν από το ΣΔΟΕ τον περασμένο μήνα. Οι φοροελεγκτές εντόπισαν:

-Κύκλωμα απάτης με παράνομες επιστροφές ΦΠΑ εκατομμυρίων ευρώ, που δρούσε στη Θήβα. Επιχειρηματίας που ασχολείται με το εμπόριο οπωροκηπευτικών είχε στήσει ένα καλοστημένο παιχνίδι όπου με πλαστά και εικονικά στοιχεία βγήκε κερδισμένος όπως προκύπτει από στοιχεία του ΣΔΟΕ 18.053 εκατ. ευρώ.

–  22 επιχειρήσεις να έχουν εκδώσει πλαστά και εικονικά τιμολόγια αξίας 8,9 εκατ. ευρώ.

– Ένας έμπορος δομικών υλικών από το Καματερό, ένας πολιτικός μηχανικός από το Καλαμάκι και ένας χονδρέμπορος μηχανημάτων από το Νέο Ψυχικό είχαν εκδώσει από το 2004 έως και το 2007 περίπου 300 πλαστά και εικονικά τιμολόγια συνολικής αξίας άνω των 4 εκατ. ευρώ με στόχο την κλοπή ΦΠΑ.

– Ένα δικηγόρο, δύο γιατρούς και τρεις επιχειρηματίες που δεν είχαν εκδώσει αποδείξεις παροχής υπηρεσιών και τιμολόγια συνολικής αξίας 2,2 εκατ. ευρώ.

Τραγικά είναι όλα αυτά που βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας σε καιρούς δύσκολους για την χώρα μας. Όλοι πρέπει να αναλάβουμε την ευθύνη και να προσπαθήσουμε να βγούμε από αυτό το αδιέξοδο.