Μεταναστευτικό: Αποφασισμένη για τα κλειστά κέντρα η κυβέρνηση

Τέλος στην όποια συζήτηση για τη χωροθέτηση των κλειστών κέντρων για τους μετανάστες στα νησιά βάζει το «όχι» του περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Κωνσταντίνου Μουτζούρη στη συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό, Νότη Μηταράκη – μια συνάντηση που πάντως δεν είχε επακριβώς προσδιοριστεί χρονικά.

Η κίνηση καλής θέλησης εκ μέρους της κυβέρνησης να δώσει μια δεύτερη ευκαιρία στο διάλογο και μία εβδομάδα προθεσμία για προτάσεις από την πλευρά των τοπικών φορέων φαίνεται πως περνά ανεκμετάλλευτη, με την κυβέρνηση να δηλώνει αποφασισμένη να προχωρήσει στην εφαρμογή του σχεδίου της – ιδίως δε από τη στιγμή που δεν υπήρξε κάποια νέα πρόταση για τη χωροθέτηση των κέντρων από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ο κ. Μουντζούρης, βέβαια, ουσιαστικά αξιοποίησε τη λέξη «πάγωμα» που κυκλοφόρησε μετά τη συνέντευξη Μηταράκη στην ΕΡΤ προκειμένου να ισχυριστεί ότι ο διάλογος ξεκινά από μηδενική βάση. Πράγμα το οποίο δεν αποδέχεται η κυβέρνηση – εξ ου και υπήρξε ενόχληση στο Μαξίμου για τη λέξη «πάγωμα» και τις συνέπειες που θα μπορούσε να έχει – διαμηνύοντας ότι θα προχωρήσει στην εφαρμογή του σχεδίου της. Ενώ ο κ. Μηταράκης, μιλώντας στο Live News του Mega και τον Νίκο Ευαγγελάτο, αρνήθηκε ότι χρησιμοποίησε την επίμαχη λέξη, παρά μόνον είπε ότι δόθηκε μία εβδομάδα προθεσμία στους τοπικούς φορείς προκειμένου να καταθέσουν τις προτάσεις τους για τον τόπο στον οποίο θα κατασκευαστούν τα κλειστά κέντρα. Άλλωστε, το αρχικό χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης έκανε λόγο για εκκίνηση των έργων στα τέλη του μήνα.

Θεωρητικά, λοιπόν, την επόμενη εβδομάδα θα πρέπει να ξεκινήσουν τα έργα για την κατασκευή των κλειστών κέντρων στα νησιά του Αιγαίου, καθώς ήδη έχουν επιταχθεί οι εκτάσεις, όπως ορίζει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης.

«Δεν είναι αντίθετα με το ευρωπαϊκό Δίκαιο τα κλειστά κέντρα»

Την ίδια στιγμή, την οποιαδήποτε αμφιβολία για τη συμβατότητα των κλειστών κέντρων με το ευρωπαϊκό και διεθνές Δίκαιο διέλυσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), Λίνος Σισιλιάνος, κατά τη διάρκεια παρέμβασής του σε επιτροπή της Βουλής. Απαντώντας, μάλιστα, σε ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ότι οι κλειστές δομές δεν απαγορεύονται, αρκεί να τηρούνται οι εγγυήσεις του άρθρου 5 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Επίσης, σε ό,τι αφορά την απόφαση του ΕΔΑΔ για την ισπανική Μελίγια και τις μαζικές επαναπροωθήσεις, ο κ. Σισιλιάνος ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να τύχει εφαρμογής στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στο Αιγαίο. Ο λόγος είναι ότι η συγκεκριμένη απόφαση αφορά μόνο χερσαία σύνορα και όχι θαλάσσια, αφορά επίσης χρήση βίας κατά την είσοδο, ενώ αναγνωρίζεται πως δεν είχε δοθεί η δυνατότητα στους εισερχόμενους στο ελληνικό έδαφος να χρησιμοποιήσουν νωρίτερα νόμιμες εισόδους και κυρίως να υποβάλλουν αίτηση για άσυλο σε τουρκικό έδαφος (π.χ. σε ελληνικό προξενείο), όπως είχαν τη δυνατότητα να κάνουν όσοι εισήλθαν με βάση την απόφαση του ΕΔΑΔ από το Μαρόκο στην Ισπανία.

Πηγή : newsit.gr