Κορονοϊός: Επείγουσα κατάσταση όχι πανδημία λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Παρότι οι φόβοι διεθνούς εξάπλωσης αυξάνονται, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δεν χρησιμοποιεί τον όρο “πανδημία” αναφερόμενος στον κορονοϊό. Χαρακτηρίζει το ξέσπασμα του ιού ως μία “παγκόσμια επείγουσα κατάσταση”.

Ωστόσο, οι ανησυχίες για μία πανδημία του κορονοϊού διογκώθηκαν τη Δευτέρα (24.02.2020) έπειτα από την ραγδαία αύξηση νέων κρουσμάτων στο Ιράν, στην Ιταλία και στη Νότια Κορέα, παρότι η Κίνα χαλάρωσε τους περιορισμούς στις μετακινήσεις σε πολλά μέρη, περιλαμβανομένου του Πεκίνου, καθώς στη χώρα μειώθηκε ο ρυθμός εμφάνισης νέων κρουσμάτων.

Ο ΠΟΥ που εδρεύει στη Γενεύη είχε κηρύξει το 2009 πανδημία για τη γρίπη των χοίρων H1N1, που αποδείχτηκε τελικά ότι ήταν ήπιας μορφής, προκαλώντας έντονες επικρίσεις καθώς οι φαρμακευτικές εταιρείες είχαν επισπεύσει την παρασκευή εμβολίων και φαρμάκων.

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: “Παρακολουθούμε τον ιό 24 ώρες το 24ωρο…”!

Στις 30 Ιανουαρίου ο ΠΟΥ κήρυξε “επείγουσα κατάσταση για τη δημόσια υγεία διεθνούς ενδιαφέροντος” (γνωστή με τα αρχικά PHEIC) το ξέσπασμα του νέου κορονοϊού που εμφανίστηκε τον Δεκέμβριο στην πόλη Ουχάν της Κίνας.

Στόχος ήταν να βοηθηθούν οι χώρες που έχουν ασθενέστερα συστήματα υγείας ώστε να τα ενισχύσουν. Από τότε ο ιός εξαπλώθηκε και μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί περισσότερα από 77.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Κίνα, περιλαμβανομένων 2.445 θανάτων και 1.769 κρούσματα και 17 θάνατοι σε 28 άλλες χώρες, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του ΠΟΥ.

Πηγή : newsit.gr