Η Μέρκελ συνέστησε στην Αθήνα τη διοργάνωση μαζί με τις εκλογές και δημοψηφίσματος με θέμα την παραμονή ή όχι στην Ευρωζώνη

    

Διπλωματικό επεισόδιο πήγε να δημιουργηθεί μετά από αυτή την δήλωση της γερμανίδας καγκελάριου όταν δημοσιοποιήθηκε στην Αθήνα η παρέμβασή της η γερμανική καγκελαρία αντιλαμβανόμενη ότι οι «σκέψεις» Μέρκελ υπερβαίνουν τα εσκαμμένα έσπευσε να δηλώσει ότι οι σχετικές «αναφορές είναι ανακριβείς και αποδοκιμάζονται πλήρως», προκαλώντας αντίδραση κύκλων της Ελληνικής Προεδρίας που επέμειναν ότι «η κυβερνητική ανακοίνωση απεικονίζει την πραγματικότητα».

Με δεδομένο ότι προφανώς θα γνώριζε η Γερμανίδα καγκελάριος πως πρακτικά δεν μπορεί να γίνει δημοψήφισμα, είναι προφανές είναι ένα μήνυμα πριν από τις συναντήσεις των G8  με σκοπό την χαλάρωση της πολιτικής λιτότητας και προώθηση μέτρων ανάπτυξης για ολόκληρη την Ευρώπη που θα ακολουθήσουν με σκοπό την έξοδο από την κρίση. Έτσι και η  κ. Μέρκελ επικοινώνησε το μεσημέρι με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια και του μετέφερε την ανάγκη  ύπαρξης λειτουργικής κυβέρνησης αμέσως μετά τις εκλογές.

 Νωρίτερα ο κ. Σουλτς είχε θίξει στη συνάντηση με τον κ. Παπούλια τις ιδέες της κ. Μέρκελ για το δημοψήφισμα, προκαλώντας την αντίδραση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο κ. Παπούλιας ενημέρωσε τον πρωθυπουργό Π. Πικραμμένο για το περιεχόμενο του τηλεφωνήματος και αυτός με τη σειρά του ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς. Με ανακοίνωση της  ξεκαθάρισε ότι το θέμα του παράλληλου με τις εκλογές δημοψηφίσματος «εκφύει των αρμοδιοτήτων της υπηρεσιακής κυβέρνησης».

Εξάλλου, το γεγονός ότι το Προεδρικό Διάταγμα για τη διάλυση της Βουλής δημοσιεύεται σήμερα δεν αφήνει περιθώρια για δημοψήφισμα, καθώς απαιτείται πρόταση του υπουργικού συμβουλίου στη Βουλή που θα πρέπει να εγκριθεί από τουλάχιστον 151 ψήφους.

Μετά από αυτήν την ανακοίνωση της κ. Μέρκελ οι αντιδράσεις όλων των πολιτικών κομμάτων ήταν άμεσες αφού με ανακοινώσεις τους έτρεξαν να απαντήσουν στην κ. Μέρκελ. Από τις διάφορες δηλώσεις όλων αφήνετε να νοηθεί πως είναι αδιανόητο να γίνει αυτό το πράγμα και πως σκοπός δεν είναι η έξοδος από το ευρώ αλλά από όλη την κρίση.