Βουλγαρία: Η ανταγωνιστικότητα, που στηρίζεται στο χαμηλό κόστος εργασίας, δεν έχει μέλλον

Την ανεργία και την εξαθλίωση που φέρνει το χαμηλό κόστος εργασίας, επεσήμανε ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας των Ανεξάρτητων Συνδικάτων της Βουλγαρίας Πλάμεν Ντιμιτρόφ, στην ομιλία του στο έβδομο τακτικό συνέδριο του μεγάλου αυτού συνδικάτου.

«Η ανταγωνιστικότητα, που στηρίζεται στο χαμηλό κόστος της εργασίας, δεν έχει μέλλον» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η Βουλγαρία, όπως εξάλλου και όλη η Ευρώπη, χρειάζεται νέα οικονομική πολιτική με αυστηρά μέτρα καταπολέμησης της «γκρίζας οικονομίας», με επιβολή φόρου επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών, με έμφαση στις προηγμένες τεχνολογίες, με κατάλληλη πληρωμή της εργασίας, με λογική χρήση των πόρων και των πρώτων υλών, υπογράμμισε ο Βούλγαρος συνδικαλιστής.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το βαρύτερο πλήγμα της Βουλγαρίας από την οικονομική κρίση αποτελεί η απώλεια 400.000 θέσεων εργασίας τα περασμένα τρία χρόνια, παρόλο που τα συνδικάτα κατάφεραν να περισώσουν τη δουλειά 20.000 εργατοϋπαλλήλων, με συντονισμένα με την κυβέρνηση και τους εργοδότες προγράμματα ευέλικτης εργασίας περιορισμένης χρονικής διάρκειας.

Άλλο σοβαρότατο πρόβλημα για τη Βουλγαρία είναι η φτώχεια αλλά και το άνευ προηγούμενου άνοιγμα της «ψαλίδας» μεταξύ των υψηλότερων και των χαμηλότερων αποδοχών στη χώρα.

Πολύ θετική τάση είναι, κατά την εκτίμηση των βουλγαρικών συνδικάτων, η μεταστροφή που παρατηρείται στην προσοχή της ενωμένης Ευρώπης στην κατεύθυνση της εργασίας και της απασχόλησης ως κύριοι παράγοντες της οικονομικής ανάπτυξης.

«Για πρώτη φορά στα τελευταία χρόνια στο υψηλότερο ευρωπαϊκό επίπεδο η απασχόληση εκλαμβάνεται και αναδεικνύεται ως κινητήρα της ανάπτυξης» υπογράμμισε ο πρόεδρος του μεγάλου αυτού εργατικού συνδικάτου της Βουλγαρίας.

Ο κ. Ντιμιτρόφ εκτίμησε ως θετικό βήμα της κυβέρνησης την αύξηση του κατώτερου μισθού στη Βουλγαρία από 270 λέβα (περίπου 135 ευρώ) σε 290 λέβα από την 1η Μαΐου. Τόνισε, ωστόσο, ότι από την 1η Ιανουαρίου του 2013 πρέπει να γίνει νέα αύξηση, τουλάχιστον ως το επίπεδο των 330 λέβα, ενόψει της αύξησης του κόστους της ζωής στη χώρα.

Σύμφωνα με την πλέον πρόσφατη έρευνα του ειδικευμένου ινστιτούτου μελετών του βουλγαρικού συνδικάτου, για την ομαλή διαβίωση ενός ατόμου στη Βουλγαρία απαιτούνται 550 λέβα(περίπου 275 ευρώ) το μήνα.

Σύμφωνα με τον κ. Μπορίσοφ, η Βουλγαρία αλλά και το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) πρέπει να συντονίζει τους ρυθμούς της ανάπτυξης της και την εισοδηματική πολιτική της με την ανάγκη για αύξηση της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης έναντι της Κίνας και των Ηνωμένων Πολιτειών.

 

www.newscode.gr